Tengerszem Apcon

397

Fiatalon látogattuk a tavat. Olykor italoztunk is szomszédságában, de mindig megmártóztunk az apci bányató nyáron kellemes hőmérsékletű, kristálytiszta vízében. Na meg be is ugráltunk a vízbe a sziklákról, pedig az akkor tilos volt.

Az apci bányató vagy apci tengerszem egy andezitbánya helyén született. Sziklafalak veszik körül, tényleg festői a környezet. Mikor legutóbb ott jártunk, fiatal párok barnították a testüket, gyermekek csemegéztek a közeli almafa terméséről, mások pedig a szikláról ugráltak a vízbe. Igazi turisztikai célpont, divatos kifejezéssel élve “turisztikai desztináció”. Most mégis azért írunk, hogy felhívjuk az érintettek figyelmét: mindenféle biztonsági előírások, azok gyakorlati betartatása nélkül a bányatavak továbbra is gyakori helyszínei lehetnek a váratlan tragédiáknak.

Nincs egy hete, hogy egy Rudabánya közeli bányatóba fulladt bele egy tinédzser. Hiába várták haza, pedig mindössze csak szeretett volna megmártózni a vízben. Ismerjük a székely – mára lassan térségünkben is aktuális – mondást, hogy a medve nem játék. A víz sem. Legyen szó strandról, természetes állóvizekről vagy éppen bányatavakról. Július 16-án és 17-én bulit tartanak a tónál, a szervezők maguk is úgy hirdetik az eseményt, mint ahol lesz pia és sziklaugrás is. Márpedig ha a kettő együtt van jelen, akkor az még talán a Krúdy-féle álmoskönyv szerint is rosszat jelent. Remélhetően a szervezők (SESEDigital és a Supreme Media) és a hatóságok is érzékelik ennek a felelősségét. A kulturált szórakozást támogatjuk, de az emberi élet fokozott védelmére ezúton igyekeztünk felhívni a figyelmet. Remélhetően sikerrel.

MEGOSZTÁS