Áthárítják a szociális téli tüzelő költségeit az önkormányzatok

1087

A szociális tűzifa vásárláshoz kapcsolódó szociális támogatás azoknak kíván segítséget nyújtani, akik ötezer lakosnál kisebb településen laknak, és gondot okoz nekik a téli tüzelő piaci áron történő megvásárlása.

A téli tűzifa vásárláshoz kapcsolódó szociális támogatás összege évről évre emelkedik, amit a kormány igyekszik sikerként elkönyvelni, miközben ez egyértelműen kudarc, ami hitelesen megmutatja: egyre bővül hazánkban azoknak a köre, akiknek a téli tüzelő megvásárlása gondot okoz. A téli hónapokhoz ezek az emberek és családok jellemzően nem a havat, a karácsonyt, a téli sportokat, az önfeledt szánkózást, a jégen való csúszkálást, hanem a kihűlt otthont és a túlélésért való küzdelmet társítják.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a 2016 téli időszakában (azaz 2016 októberétől 2017. március 1-ig) közterületen 35-en, magánterületen 79 honfitársunk fagyott halálra, frissebb statisztikájuk nincs. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig érdemben sosem reagál a sajtó ilyen típusú megkereséseire, mert ezek a hírek nem illeszkednek a – hazug és álszent – kormányzati sikerpropagandába.

Hogy az áldatlan állapotok hatékony kezelésébe nemhogy áttörés nem várható, de az várhatóan csak eszkalálódik, azt mi sem mutatja jobban az olvasóink által hozzánk eljuttatott észrevételekből, amelyeknek a lényege a következő:

A pályázati kiírásban a kormany.hu oldalon azt írják (idézzük):

A tűzifa, valamint a szén szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek a Kedvezményezettet terhelik. 

Hogy a kedvezményezettek, azaz a jellemzően fideszes vezetésű önkormányzatok miért hárítják át a kiszállítás költségeit a rászorulókra, akik jellemzően nyugdíjasok, azt nem tudni. Tény, hogy a kiszolgáltatott helyzet gyors döntést kíván, így akár kölcsön igénybevételével, de kénytelenek a rászorulók előteremteni ezt a pénzt, amely aztán csak tovább fokozza az egyébként is súlyos kiszolgáltatottságukat.

A költségek áthárítása között van olyan önkormányzat is, amelynek Szabó Zsolt, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője tiszteletbeli polgára. A helyi polgárok azonban hiába várják a bukott államtitkár segítségét, ő ugyanis mióta országos vihart kevert offshore-botrányba keveredett, keveset megy az emberek közé. Az érintettek elmondása szerint többen is a térségből – igaz nem közvetlenül – megválasztott másik országgyűlési képviselőhöz, a jobbikos Sneider Tamáshoz fordultak segítségért.