Február 4-től megbolondul a vonatközlekedés Hatvanban

223

Jövő hétfőn kezdődik a Budapest-Hatvan vasútvonal rekonstrukciójának következő szakasza. Elsőként a Pécel-Aszód viszonylatot zárják le, a két település között 66 pótlóbusz szállítja majd az utasokat, Intercity vonatok viszont egyáltalán nem közlekednek Hatvan és a főváros viszonylatában, helyettük ugyancsak autóbuszokat állít be a MÁV. A munkálatok várhatóan május 12-éig tartanak, ám ezután más szakaszok felújítása következik, egészen decemberig számíthatunk jelentős fennakadásokra a vasúti közlekedésben.

2018 tavaszán a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában kezdődött meg a Budapest–Hatvan vonalszakasz felújítása, amelynek köszönhetően fejlődik az elővárosi közlekedés, nő a pályasebesség, csökken az utazási idő, javul az utaskomfort az állomásokon és megállóhelyeken. A 2020-ig tartó, uniós és hazai forrásból finanszírozott beruházás idején, a munkálatokhoz igazodva több fázisban módosítani kell a vonatok közlekedését. Jelenleg egy vágányon, de menetrend–módosítással fenntartható a vonatközlekedés, azonban az újabb fázisban, február 4-től várhatóan a decemberi menetrendváltásig jelentős korlátozásra kell számítani az utasoknak, mert Pécel és Aszód között teljesen szünetel a forgalom. A tízhónapos vágányzár ideje alatt mindkét sínpárt elbontják és újjáépítik, illetve Péceltől Turáig elkezdődik az állomások és megállóhelyek teljes átépítése is. 2019-ben a tízhónapos vágányzár alatt tervezetten négy állomás teljes átépítése, valamint közel 22 km nyíltvonali vonalszakasz teljes átépítése történik meg, ami rendkívül feszített munkavégzést követel meg, melyre csak a teljes forgalomkizárás mellett van lehetőség, még korszerű, nagygépes technika hatékony alkalmazása mellett is. A teljes forgalomkizárást indokolják még a vonal dombos terepviszonyai, mivel az építés kiszolgálása a vasút melletti területekről nem lehetséges. Rákos és Pécel, illetve Aszód és Hatvan között is folytatják a felújítási munkákat, ezért egy-egy vágányt itt is lezárnak a forgalom elől.

Már a vágányzárat megelőzően az átszállási pontokon, állomásokon szórólapokkal is biztosítják a fontosabb információkat, kezdetben pedig hoszteszek is segítik az eligazodást, tájékozódást a Keleti pályaudvaron. A pótlóbuszok indulási helyeihez eligazító táblákat helyeznek ki, a könnyebb tájékozódás érdekében pedig színkódolással is megkülönböztethetővé teszik a buszokat a viszonylataik és megállóik alapján.

(mavcsoport.hu)

MEGOSZTÁS