A jó példa ragadós: sztrájk a hatvani Bosch-ban is?

1647

Az Audi-dolgozók (sikeres) munkabeszüntetése után a hatvani Bosch munkavállalóinál is elszakadt a cérna: a dolgozói érdekképviseletet ellátó Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetének (ÉTMOSz) elnökhelyettese, Kozma Zsolt szerint jelenleg a figyelmeztető sztrájk “előszobájában” vannak.

A napi.hu-nak nyilatkozó szakszervezeti vezető tájékoztatása alapján elmondható, hogy a járműipari cég által foglalkoztatottak körében egyre nő az elégedetlenség, becsapva érzik magukat. Ennek oka, hogy a német multi nem olyan régen 15-16 %-os béremelést irányzott elő, ám ezt egy elég átlátszó trükkel úgy oldották meg, hogy az éves cafeteria-juttatás jó részét belevonták az alapbérbe, azaz a valódi munkabér-növekmény alig 8 % körüli.

Az ÉTMOSz kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a vállalattal, melyet 7 napos egyeztetési szakasz követ, ezután lehet maximum 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartani. Csak ezután (amennyiben nem sikerül megegyezniük a tárgyaló feleknek) ad a jelenleg hatályos sztrájktörvény lehetőséget a korlátlan idejű munkabeszüntetésre.

A következő napokban a szakszervezet felméri a tagjai között a sztrájkhajlandóságot és a tárgyalások alakulásának függvényében dönt a további lépéseiről.

Az üzem előtt egyébként tegnap tartottak demonstrációt a rabszolgatörvény ellen, melyen a helyieken kívül számos egri lakos is kifejezte szolidaritását az alkalmazottak iránt, a tüntetésen megjelent ellenzéki pártok is támogatásukról biztosították a szakszervezetet. A mintegy 60 autóból álló konvoj 2 órán keresztül tartott félpályás útlezárást, melynek képeit az alábbiakban tekinthetik meg:

MEGOSZTÁS